Azzal a gondolattal, hogy biofarmot hozzunk létre, mely az orvosi piócák tenyészetével foglalkozna, már 2010-től játszottunk, amikor megalkodtuk az alap elképzelést, hogyan is kéne ezt a biofarmot kialakítani Szlovákiában. Ezután feltérképeztük a helyzetet Szlovákiában, megtudakoltuk mik a lehetőségek, hogyan zajlik az orvosi piócák tenyésztése nálunk, kik foglalkoznak ezzel, és csináltunk egy felmérést is, hogy zajlik ez a tenyésztés a világban. A rendelkezésre álló információk alapján megtudtuk, hogy az orvosi pióca tenyésztése viszonylag komplikált, de minden nehézség ellenére nem adtuk fel.

Gyakorlatilag egész 2013-ig maximálisan művelődtünk ezen a területen, és 2014-ben létrehoztunk egy kísérleti tenyészetet, melyen tanultuk, hogyan és milyen körülmények között lehetséges az orvosi piócákat szaporítani. Azóta rengeteg tapasztalatot gyűjtöttünk és 2015-ben létrehoztunk egy szabályszerű tenyészetet.

Hogy a biofarm úgy működjön, ahogy kell, együtt kell dolgozni különböző szakemberekkel. Felsorolok közülük néhány legfontosabbat. Az államigazgatási közegészség rendszeresen vizsgálja a baktériumok és vírusok jelenlétét az orvosi pióca tenyészetünkben. A vér beszállító lát el minket steril vérrel, melyekkel etetjük az orvosi piócákat. Nagyon fontos, hogy ez a vér valóban steril legyen és hogy teljesítse az igényeket az orvosi pióca tenyésztésére. Továbbá együttműködünk a Környezetvédelmi Minisztériummal, akivel a jogi kérdéseket és tenyésztés nyilvántartását tárgyaljuk meg. Szintén együttműködünk egy szakemberrel, aki a vizi állatok tenyésztésével foglalkozik, ő segít nekünk és tanácsot ad abban az esetben, amikor nemkívánatos baktériumok jellenek meg a tenyészetükben, hogy időben megtudjuk őket semmisíteni. A konzultációkon és a továbbképzéseken belül biofarmokkal dolgozzunk együtt, amelyek ugyanúgy mint mi, az orvosi pióca tenyésztésére szakosodnak Ukrajna városaiban- Lvovban, Kijevben és Charkovban.

Hogy is van ez az orvosi pióca tenyésztésével? Ez egy gyakori kérdés, melyet sok ember feltesz. Elsősorban az a fontos, hogy az orvosi pióca, ami tenyésztésre lesz használva, ne legyen soha terápiára használva. Azért, hogy átmenjen minden ellenőrző vizsgálaton, az az hogy tiszta legyen, mindenféle káros baktérium és vírus jelenléte nélkül. Ivarérettnek kell lennie. Az orvosi pióca 18-24 hónaposan vállik ivaréretté. Továbbá megkell teremteni azokat a körülményeket, melyben az orvosi pióca képes szaporodni, az az oda figyelni a környezet, a víz hőszabályzására, a levegő frisséségére, és sok más tényezőre figyelni, melyek a piócáknak bebiztosítják a természetes körülményt, mivel zárt térben nevelkednek, mesterséges körülmények között.

Zárt térben egy ivarérett pióca megtermékenyülhet. A pióca az hermafrodita, tehát az összes pióca összepározhat. A párzás alatt eldönthetik, melyikük lesz a hím és melyik a nőstény, aztán ez a szerep meg is fordulhat. Így szinte százszázalékos a garancia arra, hogy az összes pióca megtermékenyül. A megtermékenyítés után is kell gondolni a megfelelő körülményekre, hogy a piócák letudják rakni a gubót, amikből majd kikelnek a kis orvosi piócák. Ehhez a témához készítettünk egy videót, amit meglehet tekinteni a Youtube csatornánkon.

Mesterséges körülmények között élő orvosi piócákat rendszeresen ellenőrizni kell, ami azt jelenti, hogy a tenyészetből vesznek mintát, amit állatorvosi vizsgálatra küldenek. Továbbá szükséges figyelni, hogy steril vérrel legyenek etetve, amit speciális beszállítótól veszünk. A megtermékenyítéstől egész az orvosi pióca alkalmazásáig majd egy év telik el. Ez egy igen hosszú és bonyolult folyamat.