Amikor a szállítmányt kicsomagolja, távolítsa el a védőfóliát és csavarja le a felső fedelet. Ez alatt a fedél alatt lesz még egy, tehát a termosz zárt marad.

Egy nappal a kiszállítás előtt előkell készíteni az edényt a vízzel és hagyni állni. Az edény mérete a piócák mennyiségétől függ, és attól is milyen időszakaszban akarja a piócákat használni. Edénynek javasoljuk a befőttes üveg használatát, ami üvegből van. Azért üvegeset, hogy vizuálisan lássuk a víz és a benne levő piócák állapotát.

10 – 15 piócára elegendő a klasszikus 0,5 literes üveg, a tartalma 40%-ig megtöltve.
Nagyobb mennyiségnél ajánlatos a 3 literes üveg, a tartalma 40%-ig megtöltve.

Ha az edény elvan készítve, csavarja le a második fedelet is, öntse le a vizet, ami a termoszban és merítse bele az elkészített üvegbe. A piócák egy idő után maguk átmásznak. Ha segíteni akar nekik, vagy ha rászívódnak a termoszra, használjon műanyag kanalat, amelyel lekaparja őket.

Vigyázzon a víz leöntésénél, hogy a piócák nehogy elmeneküljenek, nagyon gyorsak tudnak lenni, mikor az ember nem számít rá.
A legjobb megoldás a szűrő használata, esetleg kézen át önteni, ha nem fél a piócától. Ellenkező esetben javasoljuk sebészeti kesztyű használatát.

Abban az esetben, ha az edény nincs elkészítve, vagy ha rövid időn belül alkalmazni fogja a piócákat, hagyja a piócákat a termoszban, és a lezárt termoszt rakja hűtőbe.

Készítsen el vizet és minimum 12 órás, de ideálisan 24 órás állás után a piócákat áthelyezheti az elkészített edénybe.

Ha azonnal használni akarja őket, helyezze át őket egy víz nélküli edénybe és készüljön fel az alkalmazásra.

Abban az esetben, ha nem fogja a piócákat egyszerre alkalmazni, vagy egy ideig tenyészteni fogja őket, a vizet kétnaponta cserélje. A víz, melyet cserélni fog legyen ugyanolyan hőmérsekletű mint a lecserélt víz, és állott víznek kell lennie.

A használt orvosi piócákat soha ne rakja ugyan abba az edénybe, amiben a nem használt piócák vannak.