Sebkezelés az orvosi pióca alkalmazása után

A sebkezelést az orvosi pióca alkalmazása után két részre osztjuk. Az első rész azt az időt illeti, mikor még nem választódott le az összes pióca, ez a részletes sebkezelés, melynek az a célja, hogy a páciens ne legyen csupa vér. Vagy gézt vagy vattát használjunk. Tehát ha a pióca elengedi magát és mi még nem állunk kész a végleges sebkezelésre, akkor elkrakjuk a piócát az elkészített edénybe és a sebre egy kötszert rakunk a sebre. Ennek célja nem a vérzés elállítása, mert ahogy már említettem, az orvosi pióca alkalmazás utáni vérzésnek megvan a maga jelentősége. A géz vagy a vatta mint nedvszívó anyagok felszívják a kifolyó vért, hogy ne csöpögjön a páciens bőrén és ne piszkolja össze a területet körülötte.

Gyakran vitatott, hogy szükséges e a steril anyag használata vagy elegendő a nem steril. Általában javasolt inkább a steril anyag. Tapasztalatból és a gyakorlataim során nagyon gyakran találkoztam a nem steril sebkezeléssel, és azt azért, mert a pióca annyira kezeli a sebet, hogy szinte lehetetlen, hogy az alkalmazás utáni 24 órában fertőzéss kerüljön a sebbe. Ezt a folyamatot páciensek ezrei igazolhatják. Másrészt, minden orvos ragaszkodni fog ahhoz, hogy a sebre steril anyag kerüljön, ami érthető.

Időkülönbség a között, mikor választódik le az első és mikor az utolsó pióca, akár 20 – 30 perc is lehet. Amíg várunk, hogy a többi pióca is leválasztódjon, vizuálisan ellenőrizzük a tamponokat. Gyakran előfordul, hogy a tampon annyira megtelik vérrel, hogy újra elkezd szétfolyni a páciens bőrén, olyankor a tampont távolítsuk el, a következő tamponnal töröljük le a szétfolyt vért és rakjunk a sebre egy új tampont. Így ellenőrizzük és kezeljük a sebeket minden egyes pióca után, amely már leválasztódott, egészen addig, amíg az utolsó is leválasztódik, aztán jöhet a végső sebkezelés.