A hirudoterápia és a folyadékbevitel

Nem kevésbé fontos a megfelelő folyadékbevitel, és főleg a tiszta ivóvíz bevitele.

Az emberi szervezet kétharmadát a víz alkotja. Számszerűen a víz képviselete a szervezetben a következő: az agyban több mint 80%, szívben körülbelül 75%, vérben több mint 90% és az izmokban 75% víz. Ezek csak tájékoztató értékek, mivel a víztartalom a szervezetben különböző életszakaszokban változik. Legjobban az embrióknál és az újszülötteknél, legkevésbé idős embereknél játszik szerepet. Az egészséges ember fiziológiai normája 25 ml tiszta ivóvíz bevétele 1 kilogram testsúlyra naponta. Szándékosan írom a tiszta vizet, mivel a megszokott helytelen kifejezés „folyadékbevitel“, mely az összes folyadékot magába foglalja, amelyet az ember megihat. De itt is van egy kis bökkenő. A szervezetünk csak a tiszta vizet veszi víznek. A tiszta víz rendelkezik sejtközti hálózattal, mely feltud fogni más anyagokat is. A megváltozott víz szerkezetét a szervezet élelmiszerként ismer fel, nem mint vízet. Ez az összes módosításaira vonatkozik, például a kávéra, teára, levesre, limonádéra és sok minden másra.

Megemlítettem a sejtközti folyadék nagy veszteséget a piócák alkalmazása utáni vérzés során. A sejtközti folyadékot 35 – 40 %-ban a hialuronsavból áll, melynek minden egységében glükuronsav van jelen. Mindkét savnak nagyon fontos funkciója van a szervezetből történő szennyező anyagok kivezetésénél és immunrendszer és regenerálórendszer funkcióknál, mint például a sebgyógyulás, a vírusok és baktériumok terjedésének megakadályozása, vizeletnél és székletnél.
Egy molekula eezkből a savakból, több mint 100 molekula vízet köt egybe. Ez azt jelenti, hogyha a szervezetbe víz kerül, ez a sav felfogja, megnöveli mennyiségét és meghadja magának, amivel megakadályozza a tovább folyást. Ez a fajta sav molekula zselé golyocskákra hasonlít, melyek a vízzel való érintkezés után megnövelik térfogatukat és a vizet magukba nyelik. A víz azonban fontos más folyamatokhoz is a szervezetben és ezért fontos, hogy elegendő legyen belőle a szervezetben. Létezik egy „Nem beteg, csak szomjas“ című könyv, melyet javaslok elolvasni.

Tehát a víz egy része a sejtközti folyadék kialakítására használódik fel és egy része biztosítja a többi fiziológiai folyamatokat a szervezetben, melyek felhasználják a vizet a funkciójuk során.

Az orvosi piócás terápia kezdete előtt tehát fontos a folyadékbevitel betartása az adott fiziológiai normában, ami 25 ml tiszta vizet jelent 1 kilogrammra. Ez a mennyiség egy normális életstílusnál, étkezésnél és más folyadéknál, megfogja haladni a szükséges mennyiséget, mellyel teljes hidratáció érhető el a szervezetben és a víz feleslegnek köszönhetően megnövekszik a vizelet mennyiség, aminek már magában pozitív tisztító hatása van és a test jól felkészül a következő orvosi piócás terápiára. Ez alatt a folyadékbevitel változás alatt szükséges lesz a sóbevitel korlátozása, mely a szervezetben levő vizet feltartja, és abban az esetben, ha még nagy mennyiséget is fog beszedni, átmenetileg megnovekedhet a súlya és például feldagadhat az arca. A folyamat úgy működik,hogy a szervezet feltartja a vizet, hogy feloldja a sót, és ez a feltartás a súly növekedés mellett feldagadás okoz a testen, például a fejen vagy a lábon.

A vizet igyekezzünk egyenletesen inni a nap folyamán, de főleg reggel, még étkezés előtt vagy más folyadékok bevitele előtt, és este alvás előtt.

A víz, melyet reggel iszunk meg, feltülti azt a vízet, melyet az éjszaka folyamán kiizzadtunk, és amelyek metabolikus folyamatokra voltak felhasználva. Azzal, hogy még semmit nem ettünk és nem ittunk más folyadékokat, a víz gyorsan felszívódik a szervezetben és beindítja az anyagcserét. Vízhiány esetében az anyagcsere jelentősen lelassul és a rendszerei nagyobb tehernek vannak kiállítva.

Este főleg azért iszunk vizet, hogy az éjszaka folyamán, mikor regenerációs folyamatok kezdődnek és a szervezet pihen a megterheléstől, akkor a szervezet elegendő vízzel rendelkezzen. Például a porckorongok a hátgerincen nincsenek sehogyan sem beidegződve és egyedül a víz bevitel lehetséges felszívódással. Ez a folyamat azonban nagyon fontos a nap folyamán, mert a porckorongok gyakran túlvannak terhelve, azaz összenyomva és nyomás alatt nem nagyon lehetséges a felszívódás. Este, mikor lefekszünk és pihenünk, a szervezet részei megkönnyebülnek és a porckorong betudja szívni a folyadékot. De ha a szervezetben nincs elegendő víz, a táplálás és regeneráció helyett dystrophiás változások lépnek be a szervezetünk sejteibe.

A terápia során tehát nagyon fontos betartani az elegendő folyadékbevitelt és kerülni az olyan folyadékokat, melyek a szervezet számára terhelők vagy egészségtelenek lehetnek. Ide tartozik az alkohol, ízesített vizek, túl sok kávé, energia italok.
A folyadékbevitelt ideális ásványvizekkel feltölteni, melyek körülbelül a vízbevitel egyharmada lehet, és szénsav mentesek legyenek.

A vizet a pióca alkalmazáse előtt ihatja, vagy amíg a pióca a testén van. Abban az esetben, ha nem fog túlzott mennyiségű vizet fogyasztani, nem lesz semmiféle negatív hatással a folyamatra.