A hirudoterápia és az étrend – étkezés a hirudoterápia alatt

Az egyik fő kiegészítő módja, hogyan növeljük a hirudoterápia hatékonyságát, az a étrend és folyadékbevitel változtatása.

Más cikkekben, ahol részletesebben foglalkozom az orvosi pióca hatásával az emberi szervezetre, leírtam azokat a folyamatokat, melyek felgyorsítják és javítják az anyagcserét a szervezetben és ugyanakkor eltávolítják belőle a szennyező anyagokat. Főleg a vérvesztési folyamatokról van szó a rászívódás során, az ezt követő sebvérzésről, a vér viszkozitás csökkenéséről, a felgyorsult véráramlatról, a véralvadás folyamtok blokkolásáról és a sejtfalak feloldásáról, amely intenzív mikrocirkulációhoz és anyagcseréhez vezet a sejtek szintjén.

A szervezetnek tehát fontos, hogy a folyamatok aktiválása során, melyek az orvosi pióca ráharapása után keletkeznek a szervezetben, elegendő mennyiségű tápláló és a szervezet számára fontos anyagokat tartalmazzon. Ezeket az anyagokat a szervezet az új vér és más szövetek kialakítására használja, pédául sebgyógyulásnál, sejtközti folyadék töltésnél, melyeket a vérzés alatt a szervezet háromszor többet enged ki mint maga a vért.

Az étkezés és folyadékbevitel változtatással jó néhány nappal az orvosi piócás terápia előtt elkezdeni és ezt betartani az egész terápia alatt és az utolsó pióca alkalmazás után is még egy ideig. Például, ha a piócákat egyszer hetente fogjuk alkalmazni egy hónapon át, az étkezést és a folyadékbevitelt körülbelül 40 napig kéne betartani.

Az étkezés változtatás a kulcs az elegendő tápláló anyag bevitelhez (vitaminok, ásványi anyagok, aminosavak, zsírsavak és glükóz), amelyek könnyen emészhetők és gyorsan felszívódók.
Ezt az összetett kombinációt a főleg növényi termékek (gyümölcs, zöldség, dió, hüvelyesek, friss gyümölcslevek, szój, tofu és természetesen a smoothie) és halak bevitelével lehet biztosítani. Ideális esetben a terápia során az élelmiszerek 90-95%-ának ilyen fajta étkezésnek kéne lennie. A nehezen emészhető ételeket jó lenne teljesen elkerülni. Abban az esetben, ha valaki nem bírja ki hús nélkül, akkor jobb a párolt vagy főtt baromfi húst enni, és ezt maximum este 17:00-ig, mivel ez időpont után a gyomornyálkahártya korlátozza a pepszin termelését, azaz a egy fontos enzim termelését az állati élelem megemésztéséhez. Pepszin nélkül az emésztés jelentősen meghosszabbodik és az étel elkezd erjedni. A legtöbb embernél nem javasolt az alvás előtti étkezés és ha már az ember tényleg megeszik valamit, annak valami könnyen emészthető ételnek kell lennie.

Ha tehát már húst eszünk, akkor jobb egy közepes időpontban enni, egyes pióca alkalmazások között. Ha például hétfőn és vasárnap tervezzük a pióca alkalmazását, akkor az ideális időpont a húsételre a szerda vagy a csütörtök. A húst részben helyetesíthetjük húslevesekkel, amelyeket azonban hós nélkül eszünk meg. Azokban az esetekben, amikor hús nélkül már tényleg nem bírjuk, ügyeljünk a fajtájára, mennyiségére és elkészítésére. Válasszunk könnyen emészthető húsokat, a porciókat próbáljuk korlátozni, a húst főzzük vagy pároljuk és használjunk ekevesebb sót. A köretben kerüljük a cukrot és tartsuk előnyben a nagyobb mennyiségű leveles és keményítős zöldséget.

A nap folyamán, mikor az orvosi piócákat szeretnénk alkalmazni, csak könnyű, vitaminban gazdag ételeket javasolt enni, és betartani a folyadékbevitelt, amelyet majd egykülön cikkben fogok leírni.