Néhány nappal a 2. globális hirudoterápia kongresszus előtt, egy régóta tervezett látogatást tettünk Moszkvában alegrégebbi farmon, mely az orvosi piócák tenyészetével foglalkozik.

Ez a farm nem rég ünnepelte a 75. születésnapját, és aki figyeli az orosz televíziót, számtalan hirudoterápiával kapcsolatos riportot láthatott ennek a farmnak a képviselőivel. A riportok több orosz televízió állomáson lelettek adva. E cikk végére egy videót csatoltunk egy ilyen riportról, hogy eltudják képzelni, miről írok.

A nemzetközi orvosi pióca központ, mely alá ez a farm tartozik, az orvosi pióca tenyésztésen kívül kozmetikumok gyártására is specializálódik, melyeknek alapjuk az orvosi pióca kivonatok. Különböző szakavatott forrásokból származó információk alapján ez az egyetlen olyan kozmetikum orvosi pióca kivonatokból, mely igazán hatékony. A kozmetikai témakörrel a közel jövőben tervezük foglalkozni, tehát már hamarason új cikkeket várhat, és ha minden jól alakul, nem soak a webáruházunkban is kínálni fogjuk az első mintákat.

Az érkezésünk után, a kötelező regisztráció és ruházat – higiéniai köpeny felvétele után a laboratórium vezetője fogadott minket, Elena Titova. Figyelmeztetett minket, hogy a farmon egy teljes üzemeltetésen fog átvinni minket és hogyan kell a helyszínen viselkedni. Ezt követően beléptünk a helységebe, ahol a a fő része zajlik a tenyészetnek, és évente 3 millió pióca nevelésére van kialakítva. Az utóbbi időben a azonban az orvosi pióca tenyészet piacán erős konkurrencia alakult ki, ezért a jelenlegi termelés sokkal alacsonyabb az eredeti tervektől. Látogatásunk során lehetőségünk volt megfigyelni hogyan dolgoznak az ottani munkások és néhányukkal beszélgettünk is.

Látogatásunk során utánanéztünk, hogy a tenyészeti technológiánk 100%-ra elvan sajátítva, bár bekell vallanom, hogy két trükköt ellestünk és érkezésünk után bevezettük a mi tenyészetünkben is. Paradox módon azt vettük észre, hogy néhány folyamat nálunk sokkal igényesebb és talán, legalább is szerintünk, jobbak is, a szigorú európai szabályoknak köszönhetően. Főleg a tiszta víz, sterilitás és az etetésre való vér minőséget megtartó folyamatok.

A látogatásunk végén megszólítottam az igazgatót az együttműködés és a tapasztalat csere kérdésével. Itt is olyannal találkoztunk, hogy minden, ami az orvosi pióca tenyészettel kapcsolatos, az egy nagy titok és rákényszerültem, hogy a tenyészet technológia folyamatos keresésével és optimalizálásával szerezzem meg saját tapasztalataimat.

E tapasztalat után a kollégákkal pozitívan értékeltük a nehezen hozzáférhető információkat az orvosi pióca tenyészetéről, mert a próbálkozásoknak és a tévedéseknek köszönhetően, melyekkel a saját tenyészeti technológia kialakítása során találkoztunk, összehasonlítható eredményeket értünk el a szakma legjobbjaival szemben.

Más helyzet volt a 2. globális hirudoterápia kongresszuson, ahol Iránból, Litvániából és Dagesztánból jöttek pióca tenyésztők, akik sokkal nyitottabbak voltak és a vizuális anyagoknak köszönhetően lehetőséget kaptunk a betekintésre az ő tenyészetükbe.

A következő cikkben leírok néhány technológiai folyamatot a tenyészetünkből és elmagyarázom miért lehetséges az olcsó, de a nagyon drága orvosi piócák megvásárlása.