Hogyan küzdjük le a félelmünket az orvosi piócától

Egy másik gyakori probléma a félelem a fájdalomtól, amit a bőr átharapásánál érezni. Az emberek nem rendelkeznek elegendő tapasztalattal az orvosi piócákról, vagy nincs semmiféle tapasztalatuk és nem tudják mit várjanak. Fontos figyelembe venni, hogy a fájdalom érzék minden embernél egyéni. Vannak emberek, akiknek nagyon alacsony a fájdalomküszöbük, és azt, amit mások többé-kevésbé észre sem vesznek, tehát nem értékelhető fájdalomként, ő nekik fáj. Néha jelentősen is.

Ezt a problémát kétfajta módon szabályozhatjuk. Első sorban a jó informáltsággal. A hirudoterapeuta a páciensnek legpontosabban és legrészletesebben körülírja, milyen fájdalmat és milyen különböző érzéseket várhat. Ugyanúgy a páciens informálja a hirudoterapeutát arról, hogyan érzékeli a fájdalmat, mennyire érzékeny és általában hogyan reagál a fájdalomra más helyzetekben. Azon kívül, ki hogyan érzékeli a fájdalmat, vannak olyan helyek az emberi testen, ahol az orvosi pióca harapása jobban fájhat mint máshol, és így az olyan páciensnél, aki intenzívebben érzékeli a fájdalmat, ez alapján is választjuk a helyeket a terápia alatt. A tapasztalt hirudoterapeuta nagyon jól körültudja írni a fájdalom fajtáját és intenzitását a hely alapján, ahova az orvosi pióca ráharap és így a pácienst megfelelően feltudja készíteni.

A fájdalom reguláció második lehetősége, hogy kisebb méretű orvosi piócákat alkalmazunk. Célszerű a kozmetikai piócák használata, nagy félelem esetén csak egy piócát, mert ha ez a páciensnek nagyon kellemetlen lenne, minél gyorsabban eltudjuk távolítani a piócát. És olyan területre rakjuk, ami nem túl érzékeny. A tesztelésre a legalkalmasabb a köldök lesz. A köldökbe rakjunk be egy kicsi orvosi piócát, aztán a páciens pszichológiai reakciója megfigyelése közbe figyeljük a szervezet reakcióját is, az esetleges allergiás reakciót és a fájdalom reakciót. Ha minden rendben van, a következő találkozásnál alkalmazhatjuk a közepesen nagy piócákat, melyek mélyebbre fognak harapni és a fájdalom is intenzívebb lehet. Így fokozatosan a páciens számára elviselhetőbb lesz. A harapás utáni fájdalom többnyire néhány percen belül elhangzik. A rövid intenzív fájdalom érzet általában rövid időn belül egy kellemes érzés vállt fel, vagy legalább neuttrálisra. Itt ott az orvosi pióca a vérszívás alatt úgymond ráharapdálhat, hogy mélyebbre jusson, mert az adott területen már kevés a vér, olyankor ezt kicsit megérezzük, de gyakran már nem érzünk fájdalmat, inkább enyhén zavarólag hathat ránk. Ha tudjuk, hogy mi ez, ha mindent részletesen elmagyaráztak nekünk, nem lesz ez a zavaró érzés sem.