Az európai piacon gyakran jellenek meg kínálatok az olcsó vagy épp a nagyon drága orvosi piócák eladásáról. Ahogy ez már az eladásnál lenni szok, szinte minden forgalmazó azt mondja, hogy az ő piócái a legjobbak a piacon és a konkurrencia olyan piócákat kínál, melyeket ő, aki szakembernek nevezi magát, soha nem vásárolna meg.

Tehát, hogy is van ez valójában az orvosi pióca árakkal?
Az Európai Únióban és annak közelében csak néhány kevés farm létezik, melyek az orvosi piócák tenyészetére specializálódtak. Az összes ilyen farmok 4 – 8 euró/db közötti árakon kínálják az orvosi piócákat.
Mindig rendelkeznek weboldalakkal, melyeken látni, hogy valóban egy létező farmról van szó. Hamis oldalakkal egyenlőre nem találkoztunk nálunk.

Figyelem, az, hogy valaki 9 euróért kínálja a piócát, nem azt jelenti, hogy ezek a piócák szabályos tenyészetből származnak! Vannak ügyes személyek, melyek a pióca piacon jól tudnak élősködni.

A mi tenyészetünkben a piócáknak 3x hetente cseréljük a vizet, betartjuk a higiéniai eljárásokat és a víz használat előtt speciálisan van tisztítva szűrőkkel és steril lámpákkal. Az orvosi piócákat kizárólag elő állatok véreivel etetjük, melyeknek a rangjelzésük az Állami állategészségügyi és élelmiszer intézettel vannak ellenőrizve, mely ugyanezt a vért veszi le saját igényeire.

A rendszeres munkákon kívül, melyek például a piócák etetését tartalmazzák, és több mint 8 órát tart (ezt követően a piócáknak muszáj naponta vizet cserélni, másképp fennáll a magas halálozás esélye), a piócákkal többé-kevésbé napi szinten kell törődni.

A legdrágább tétel, ami az orvosi piócák tenyészetét érinti, az a vér, amellyel etetve vannak. A másik költséges tétel a víz kezelése.

Például 1 liter steril vér körülbelül 50 euró szállítással együtt. A szűrők és a lámpák ára pár száz euroba kerül. Az ilyen költségeknél nem lehetséges az olcsó orvosi piócák termelése. A tenyészet alapítás a kutatásokkal együtt körülbelüü 25 000 euróba jött bele.

A pióca tenyésztőkön kívül rengeteg kereskedő van a piacon, melyek különböző forrásokból szerzik be a piócákat.
Az így szerzett piócákat lehetséges sokkal alacsonyabb áron árulni, de a kereskedő nem ellenőrzi a minőségüket, eredetüket és tenyészetüket. Gyakran hisz az eladó szép szaváknak, akivel az egész üzletet telefonon beszélte le és soha nem találkoztak személyesen. Az ilyen piócák nincsenek sehogy ellenőrizve és az eladó nem felel értük.

Az olcsó piócákhoz vezető út a természetben történő tenyészetükben és befogásukban rejlik. Az olcsó piócakat csak a természetben lehetséges tenyészteni, amivel megtakarít a víztisztításon, gyakran olcsó ellenőrizetlen vért alkalmaznak a vágóhidakról, és a sterilitásról nem is kell beszélni, mert azzal az ilyen tenyészet nem foglalkozik.
A hasonló tenyészet úgy néz ki, hogy nagy edényekbe sok pióca van bele engedve, melyek fokozatosan szaporodnak és az alkalmi etetésen kívül senki nem törődik velük. Szlovákiától keletre még vannak helyek, ahol az orvosi piócák szabadon mozognak a természetben, és vannak eladók, melyek az ő befogásukra specializálódnak. Ezt a fajta piócát vad piócának nevezik.

Gyakorlatban ez azt jelenti, hogyha az eladónak nincsenek saját költségei a tenyésztésre, a piócákat csak igazán alacsony áron kínálhatja. De valóban ilyen piócát akar a testére rakni, esetleg klienseinek vagy családtagjainak, melyek közvetlenül érintkeznek a vérrel ráharapás után? Még szeretném hozzá tenni, hogy senki nem tudja milyen körülmények között tárolja őket az eladó – nem tenyésztő, a vásárlás és az eladás közti időszakban. Igazán sok kockázata van.

És a végére csak annyit mondok, hogy aq megvásárolt piócákért csak Ön felel, ezért megfontoltan vásároljon. A piócák vásárlásávál nem csak a professzionális tenyészetet támogatja, hanem a hirudoterápia fejlesztését is, mivel rengeteg erőfeszítést rakunk a műveltségbe és elérhető ismeretekbe a hirudoterápia terülétén.