Orvosi piócás terápia és köpölyözés

Az orvosi piócás terápiát egy másik régi módszerrel lehet összekötni – a köpölyözéssel. A köpölyözés történelmileg bizonyított technika, ami többezer éve ismert, melyet nagyon gyakran használtak a tradicionális gyógyászatban, főleg a hagyományos kínai orvoslásban, továbbá Indiában és az őshonos törzseknél Afrikában. Európában a 120-s években figyelt fel rá Galénosz, a híres római orvos. Ez egy alternatív kezelési módszer, amelyeknél a pohár – miközben leggyakrabban ezek különböző formájú és méretű üvegharangok, melyeket belülről meleg levegővel felmelegítünk – a bőrre helyezik, ahol a vákuum hatására, mely a meleg levegő lehűtésével alakul ki, a bőrre szívódik. A vákuum a pohárban, amelyet más eszközökkel is kialakíthatunk, beszívja egy részt a bőrből és a bőr alatti részből a pohárba és erős vérkeringést és átmelegedést hoz létre a kezelt bőrfelületen és hosszabb alkalmazás során véraláfutást is.

A köpölyözés hatásai meglehetősen tágak és mechanikus (vérkeringés és ellazulás a masszázs alatt), metabolikus (a vákuum stimulálja a nyirok áramlását fokozatos káros anyagok kimosásával) és reflexív (reflex zónák álltal befolyásolja a szerveket) csoportokra oszthatjuk.

A vákuum hatásaval a bőrre, az kötőszövet alsó rétegeire és az érrendszerre, eltávolítja az érben lévő véráramlat dinamika zavarokat, növeli az sejtszöveti oxigénizáció, felgyorsítja az anyagcserét és kimossa a felgyülemlett káros anyagokat a testből. A köpölyözés stimulálja az idegrendszert, javítja a belsőszervek működését és stimulálja a nyirokkeringést. A reflexzónák – vagy az elszívótónak, melyek befolyásolják az adott belsőszerveket – többnyire a háton és a mellkason találhatók. Nem csak diagnosztizálásra szolgálnak, hanem saját terápiára is. De a köpölyözést, mint módszert, nem fogom tovább részletezni ebben a cikkben. Abból a feltételezésből indulok ki, hogy a hirudoterápia után érdeklődő személynek már van némi tapasztalata a köpölyözéssel, esetleg a szükséges információkat saját maga kikeresi és áttanulmányozza, mert szüksége lesz rá. Mert néjány gyakorlati tapasztalat a köpölyözéssel fontos lehet az orvosi piócás terápia során.

Az orvosi piócás terápiával kapcsolatban a száraz köpölyözést lehet alkalmazni, azaz nem lesz jelen vér, vagy nedves köpölyözést, amelynél nyitott sebet köpölyözünk, amiből folyik a vér a pohárba. Egyszerre mindkét lehetőséget alkalmazhassuk egy páciensnél.