A helyszín előkészítese avagy mi mindenre lesz szükségünk az orvosi piócák alkalmazásához

Még mielőtt elkezdjük az orvosi piócák alkalmazását nagyon fontos előkészíteni a helyszínt és az eszközöket, melyeket használni fogunk.

A helyszínnek tisztának kell lennie, de nem fontos extrém higiénikus körülményeket elérni, elegendő, hogy a terem ne legyen poros, ne legyen szennyezett, hogy az eszközök, melyek használni fogunk, ne legyenek szennyezettek.

Segédeszközök: Az edény, melyben azok a piócák lesznek elhelyezve, amelyeket alkalmazni fogunk. Ennek az edénynek legyen fedője is, hogy a piócák ne tudjanak elmenekülni. Minden egyes pióca kivételnél zárjuk vissza az edényt. A piócát alkalmazzuk, aztán vegyük ki a másikat, és az edényt zárjuk újra vissza. Így folytatjuk tovább. Az elkészített edényben jobb, ha két-három piócával több van bekészítve, mint amennyit szándékozunk alkalmazni, mivel nem biztos, hogy az összes pióca rászívódik az emberre. Abban az esetben, ha a pióca hosszabb ideig nem akar ráharapni, cseréljük le egy másikra. Erről majd bővebben az „orvosi piócák alkalmazása“ fejezetben.

Egyéb segédeszközök, melyekre szükségünk lesz, sebészeti kesztyű púder nélkül. Ezekről a kesztyűkről többet készítünk elő. A piócákat szabad kézzel is alkalmazhatjuk, ha nem félünk tőlük. De mindenesetben szükségünk lesz a sebészeti kesztyűkre abban a szakaszban, mikor a piócák levállnak és a seb elkezd vérezni. Ilyenkor már szükséges lesz a kesztyű használata. Mivel a piócák különböző időkben fognak levállni és elég sok vér fog folyni, szükséges lesz több kesztyűt kéznél tartani.