Hogyan gondoskodjunk az orvosi piócáról otthoni körülmények között

Mindannyian tudjuk, hogy az orvosi piócákat speciális farmokon tenyésztik. A szabad természetben ritkán találhatók és törvény áltl védettek. Azok a piócák, melyeket megvásárolnak, készen állnak az alkalmazásra, és nem alkalmasak a továbbtenyésztére vagy szaporításra. Azért is, mert ezek a terápiára szánt piócák még elég fiatalok. Ahhoz, hogy tenyészteni lehessek őket, nagyon sokáig törődni kéne velük, tanusított vérrel kéne etetni őket, de ez nagyon sok gondal jár. Ezért nem fogunk a tenyésztésükről beszélni, hanem inkább arról, hogyan kell az orvosi piócákkal törődni, hogy alkalmazhassuk őket, és ha tovább is akarjuk őket alkalmazni, akkor hogyan tartsuk őket.

Ha megvásároljuk az orvosi piócát, álltalában haza visszük őket vagy csomagban házhozszállítsák, ami vagy vizet tartalmaz, vagy nedves golyócskákat, melyek a gélgyolyócskákhoz hasonlítanak. A piócák számára előző nap elkészítjük a vizet és az edényt.

Víz: A legalkalmasabb az állott víz a csapból. Engedünk csapvizet és hagyjuk 24 órát állni. Az emberek sokszor azt hiszik, hogy a vizet kútból vagy folyóból kell meríteni, de tapasztalatból tudjuk, hogy az ilyen próbálkozások nem mindig végződnek jól, sőtt voltak esetek, mikor az ember a természetből merített vizet, aztán a piócák elpusztultak. Ezért tapasztalatunk szerint a legalkalmasabb a klasszikus csapvíz, amit 24 órát hagyunk állni.

Edény: A legalkalmasabb egy széles nyakú üveg edény, melyen átfér az egész kezünk, és olyan fedővel, amit légmentesen le lehet zárni. A széles nyílás azért fontos, hogy könnyen lehessen manipulálni a piócákkal, és az edény tisztításakor is előnyösebb. És azért üveg, mert átlátszó, ami lehetővé teszi számunkra a vizuális kapcsolatot a piócákkal.

50 maximum 100 piócára körülbelül három literes edény szükséges, de a 100 darab pióca már viszonylag sok. ezért maradjunk az 50 darabnál.

Tehát, a piócák épp megérkeztek. Üdvözöljük őket, ahogy illik. Kiengedjük őket az előkészített edénybe és felöntjük az elkészített állott vízzel. Esetleg először kiönthetjük az állott vizet és aztán bele engedni a piócákat. A piócáknak nincs szükségük oxigénre, ezért nem fontos letakarni az edényt semmiféle szövettel, gézzel, ahogy gyakran írják az interneten, hanem az edényt légmentesen lezárjuk egy fedővel, amivel megakadályozzuk a piócák elmenekülését. A további törődés a víz cserében rejlik, amit két – három naponta kell cserélni, figyelni kell a piócák egészségügyi állapotukat, és időnként kitisztítani az edényt.