Hogyan gondoskodjunk az orvosi piócáról otthoni körülmények között

Most az edény tisztítéséhoz. Maga az edény tisztítás nem olyan egyszerű dolog, ha az ember nincs rá felkészülve. Szükségünk lesz egy mélyebb szűrőre – a legmegfelelőbb egy kisháló szembőségű fémszűrő – amelyen átöntjük a vizet, amiben a piócák vannak. A szűrő a piócák felfogására szolgál, mert mindig kiönthetünk valamennyit a vízzel. A kiöntött piócákat rakjuk vissza az edénybe. Ha a piócákat nem akarjuk puszta kézzel megfogni, használjunk púder nélküli sebészeti kesztyűt. Miután leöntöttük a vizet és a szűrőben felfogott piócákat visszaraktuk az edénybe, engedjünk bele csapvizet, amivel átöblítsük, aztán újra szűrőn keresztül öntsük ki a vizet. A kiöntött piócákat újra rakjuk vissza az edénybe. Ha szükséges, ismételjük meg a folyamatot még kétszer, háromszor, többnyire elég kétszer ismételni. Ha már az összes pióca az edényben van, beleöntjük az elkészített állott vizet, az edényt légmentesen lezárjuk és elrakjuk. Ami a szűrőt illeti, a picák az anyagcsere alatt nyálkát hoznak létre, amit a szűrő felfog, ezért javasolt a szűrőt tisztítás előtt forró vízzel leönteni. A forró vízzel úgy-ahogy sterilizáljuk. A szűrőt használat előtt és után is leöntjük forró vízzel. De ne felejtsük el alkalmazás előtt, tehát mielőtt elkezdjük leönteni a vizet a piócákkal, a szűrőt hagyni kihűlni, hogy ne ártsunk a piócáknak. Szükségünk lesz majd valami kefére is, ami kizárólag csak a szűrő tisztítására fog szolgálni. Nem használhatunk olyan kefét, melyel helységeket vagy berendezéseket tisztítunk vegyszerekkel. Ez nagyon fontos! A szűrő tisztító kefe nem tartalmazhat semmiféle vegyszer nyomokat. Azaz: szűrő + kefe csak erre a célra. A szűrőt kitisztítjuk a kefével, leöblítjük folyó csapvíz alatt és végül átöntjük rajta a forró vizet, hogy sterilizáljuk.

Röviden ennyi a lényeg. Összefoglalva, az orvosi pióca törődéséhez otthoni körülmények között fontos az edény, a víz és a vizuális egészsegi felmérés minden vízcserénél.

Még hozzátenném, hogy az interneten rengeteg módszer van leírva arról, hogy hogyan kell a piócákat megtisztítani a vértől, hogy az ember minél hamarébb alkalmazhassa őket, én nem javaslom egyik módszert sem, melyek befolyásolhatják a piócák egészségét. Egyetlen egy módszert tudok javasolni, hogy ne hagyjuk a piócát túl sok vért inni, tehát levenni őt hamarébb, mielőtt tele issza magát. A legjobb több piócát használni és hagyni őket növekedni a saját tempójukban, hagyni élni a saját életüket, hogy teljesen emésszék meg a felszívott vért. Ne avatkozzunk bele a természetbe. Erről majd bővebben a másik fejezetben.

Végül megemlítek még egy dolgot – azt az esetet, mikor már nem akarjuk az orvosi piócát alkalmazni. Mit tegyünk vele? Tehát a piócát alkalmaztuk, a kezelés után levettük őket és tovább? Itt az a fontos, hogy az ember saját maga döntse el, hogy véget e vet a pióca életének vagy vissza engedi őt a természetbe. Ha véget akarunk vetni az életének, az nagyon ehyszerű, otthoni körülmények között elég őket belemeryteni alkohol tartalmú oldatba, ami azonnali halált jelent számára, aztán lehúzni őt a wc-ben vagy kidobni a természetbe, ahol szétbomlik. Abban az esetben, ha a második lehetőség mellett döntünk, tehát hogy életben tartsuk őket és kiengedjük a természetbe, keressünk olyan vízfolyást, ahol nem fürdenek emberek, a piócát engedjük bele az edényben levő vízzel együtt, aztán a természet már elrendezi, mi lesz vele tovább.