Hogyan gondoskodjunk az orvosi piócáról otthoni körülmények között

<!–more–>

Most részletesebben. A piócák megérkeztek, elhelyeztük őket az állott vízzel feltöltött edényben, ami légmentesen levan zárva. Hogyan fogunk velük tovább manipulálni? A piócák, ha éhesek, és kezelésre vannak szánva, nem allítjuk ki őket magas hőmérsékletnek és közvetlen fénynek. Napi fénynél lehetnek, de nem a napon, a legmegfelelőbb valami hűvösebb helyen. Ha nem tervezzük őket azonnal alkalmazni, berakhatjuk őket a hűtőbe. A hűtőben hibernációhoz hasonló állapotba kerülnek, mikor lassabb az anyagcseréjük, és ezért tovább kibírják. Abban az esetbe, ha a piócákat azonnal alkalmazzuk, akkor az alkalmazás után soha nem rakjuk a piócákat vissza az edényben a többi pióca közé, hanem előkészítünk nekik egy különálló edényt. A feltételek a vízre ugyanolyanok. Az egyetlen különbség az, hogy ha a pióca jólvan lakva, jobb őt nem vissza rakni a hűtőbe, hanem valami sötét, nem túl meleg helyre elrakni, például kamrába. Az éhes pióca húzódik a fény felé, mert keresi az élelmet. A jóllakott pióca a sőtétségbe húzódik, mert szüksége van megemészteni a kiszívott vért. Abban az esetben, ha sok piócát alkalmazunk és ezeket újra akarjuk használni, például mikor két vagy három hónapos tanfolymot tartunk, akkor a használt piócákat külön edényekbe szétosszuk. A piócákat, melyeket első hónapja használjuk, elhelyezzük egy edényben, amelyeket második hónapja használjuk, másik edénybe, és a harmadik hónaposokat egy harmadik edényben. Ha mégegyszer fogjuk őket használni, akkor azok, melyek első hónapja vannak alkalmazva, éhesebbek lesznek, mint azok, melyek három hónapja használunk. Ez a rendszer segít nekünk átlátni a dolgokat.

Ami a vizet ellite, a cserére szánt víznek ugyanolyan hőmérsékletűnek kell lenni, mint az eredeti víznek. Például, ha az edényben levő víz 17 fokos, akkor a 24 órát állott víznek is körülbelül 17 fokosnak kell lennie. Ezt könnyen elérhetjük, ha az edényt a csere vízzel ugyan azon a helyen tároljuk, ahol az edény a piócákkal. Ha a piócákat hűtőben tartjuk, az állot vizet szintén olyan hőfokra lehűjtjük, mint amilyen a víz az edényben. Tényleg nagyon fontos, hogy a hőmérsékletek közötti különbség ne legyen nagy. Inkább semmilyen különbség ne legyen. A víz legyen ugyanolyan hőmérsékletű.