A páciens előkészítése az orvosi pióca alkalmazása előtt

Az orvosi pióca alkalmazása előtt fontos megtudni, hogy az orvosi pióca alkalmazása alkalmas e a páciens számára. Megkülönböztetjük, hogy ez új páciens e, aki az orvosi pióca alkalmazással még sohasem találkozott, vagy olyan páciens, akinek már van tapasztalata ezzel a terápiával.

Az új páciensnél szükséges maximális információt összegyűjteni az egészségügyi állapotáról. Rákérdezünk minden egészségügyi problémájára, jelenlegiekre és az elmúltakra is, és kérünk egy vérvizsgálati eredményt is. Mindig hasznos lehet, ha ismerjünk a páciensünk vérképét. A vérvételnek a közelmúltban kell történnie, maximum 2-3 hónappal a hirudoterápia előtt. Ha nincs számukra elérhető vérkép igazolás, akkor megkérjünk a pácienst, hogy forduljon kezelőorvosához és beszélje meg vele az orvosi pióca alkalmazását.

Abban az esetben, ha olyan páciensünk van, aki már találkozott az orvosi piócás alkalmazással, rákérdezünk részletesen, hogyan reagált a szervezete a terápiára és hogy az utolsó alkalmazás után nem e válltozott meg lényegesen az egészségügyi állapota.

Álltalánosságban mondhatjuk azt, hogy az orvosi piócákaz nem alkalmazzuk rossz véralvadás esetén, és súlyos vérbetegségeknél sem. Továbbá, onkológiai megbetegedéseknél sem, terhesség alatt, alkohol vagy drogok befolyása alatt levő pácienseknél és a pióca elviselhetetlenségnél sem. Mindig azt javaslom, hogy az orvosi pióca alkalmazása előtt beszéljék meg az egészségügyi állapotukat orvosukkal, vagy egy hirudoterapeutával, ahol ellenőrizhetjük mennyire megfelelő az orvosi pióca alkamazása az adott egészségügyi problémára. Fontos figyelmeztetni arra, hogy maga a betegség vagy az egészségügyi probléma, amit az orvosi piócával akarunk kezelni, még nem fő mutató arra, hogy a pióca alkalmas vagy nem, a legfőbb mutató a teljes egészségügyi állapot. Tehát maga a problémán kívül szükséges a teljes egészségügyi állapotot felmérni.