A páciens előkészítése az orvosi pióca alkalmazása előtt

Mikor az emberi bőrre fejjel rátesszük az orvosi piócát és megérzi azt a helyet, ahova ráakar szívódni, akkor először rátapad és aztán harapja át a páciens bőrét. Az átharapás után a pióca biolóogiai anyagokat enged ki a sebbe, amiket a nyála tartalmaz és a seb kezelésére szolgálnak, ugyanakkor higítják a vért, hogy ne okozzon véralvadást és hogy a pióca könnyebben szívjon, és egészében terápiás hatása van. Az orvosi pióca nyála nagy mennyiségű aktív biolóogiai anyagot tartalmaz, úgymond fermeteket, melynek mennyisége még nincs pontosan meghatározva, de az irodalom 120-170 fermetet ír. Ezek a biológiailag aktív anyagok tovább vannak ostva néhány fő terápiás csoportokra, amiről bővebben „az orvosi pióca terápiás hatásai“ fejezetben fogok írni.

A bőr átharapás különböző helyeket különbozően fájhat, ami nem csak a helytől függ, hanem a fájdalomküszöbtől is, de elvileg hasonló egy méhcsípéshez, de a fájdalmat csak az első percekben érzünk. Abban a pillanatban, mikor a pióca ráharap, a bőr átharapás kicsit fájdalmas, de ahogy neki áll szívni, a fájdalom megszűnik. Gyakran még az is előfordul, hogy az orvosi pióca alkalmazás után az embernél az eufóriához hasonló állapot lép fel, mivel a szervezetben az endorfin termelés elkezd növekedni.

Az orvosi pióca szívódása akár két órán át is tarthat, általában 45-120 percet tart, tehát a páciensnek elegendő idővel kell rendelkeznie az egész eljárás lefolytatásához. Ez tényleg nem egy rövid eljárás. Amikor a pióca elegendő vért felszívott, elengedi magát. A terapeuta ezt a piócát elrakja az elkészített edénybe majd ezt követően kezeli a sebet. Az orvosi pióca alkalmazás alatt a sebkezelés nedvszívó anyaggal történik, aztán később lekell ragasztani vagy kötni. A pióca a saját nyálával kezeli a sebet, tehát az elkövetkező 24 órában nincs mitől félnünk, mert nincsenek olyan körülmények, hogy a sebet fertőzés érné. Sok esetben még a steril nedvszívó anyag sem szükséges. Azonban ha a páciens ragaszkodik a steril kötözéshez, elegendő egy vagy két steril tampon a többinek nem kell sterilnek lenni. Gyakran a kötözéshez egyszeri gyerekpelenkát használnak vagy egészségügyi betétet, vagy inkontenciára tervezett pelenkákat, melyek úgy vannak kialakítva, hogy nagyobb mennyiségű vizet tudjanak felszívni.