A piócákkal ritmusban

A piócáknak kétségtelenül gyógyító hatásaik vannak az emberi szervezetre. De ha elgondolkodunk ezen, ez nem csak „rosszvér szívás“. Igen, ez fontos és nagyon hasznos és szükséges, de igazából ez csak a jéghegy csúcsa.
Nem kisebbek az előnyei a különleges titoknak, melyet a pióca nyál tartalmaz, valójában biológiailag aktív anyagokat tartalmaz, melyeknek miután az ember vérébe kerültek gyógyító hatásaik vannak. De sokan nem szentelnek elegendő figyelmet a következő fontos tényre, hogy a piócák nem csak szívják az ember vérét, hanem ezt egy bizonyos ritmusban csinálják. A szívó pióca folyamatát egy szivattyú munkájához hasonlíthatjuk, mely a periodicitásával jól végzi a munkáját. Épp ennek a frekvenciának van számos előnye, főleg a szív- és érrendszeri betegségekknél. A piócáknak a saját speciális ritmusuk a specifikációjuk, melyeket szívás alatt az erek falaira is átvisznek, és így az egész vérkeringésbe bevan küldve. Így kezelik a vérkeringési zavarokat, melyeket a mozgás hiány álltal következtek be. A piócák kezelik a vérrögöt és az ereket szükségszerint összehúzzák vagy tágítják. A hirudoterápiára figyelmet fordíthat olyan ember is, akinek neuro-hormonális mechanizmus zavara van. Az irritáció, mely a harapástól keletkezett, nem csak a bőrt befolyásolja, hanem a bőralatti zsírréteg, izom, inak és minden más csípés körülötti terület receptorait, ahol idegek vagy erek vannak. Először helyi reakció következik be, aztán impulzok áramlata van kiküldve a gerincvelő aktív szegmenseire, amely közvetíti a reakciókat a központi idegrendszernek, ami nem tud reakciót kiválltani. Arra egész sor bonyolult neuro-hormonális kapcsolatot használnak, melyek főleg az emberi erők szaporítására öszpotosítanak a harcban a betegség ellen.
A modern orvostudományban a piócák széleskörben és sikeresen alkalmazva vannak a magas vérnyomás, érelmeszesedés, angina pectoris, iszkémiás szívbetegség, post-stroke és post-infarktus kezelésére. Jelenleg számos kutatási orvosi intézmények új betegség kezelési módszert feljelsztenek a hirudoterápia alapján.