Az orvosi pióca alkalmazása

Miután kihúztuk az edényből a piócát, egyenesen a kanálról elhelyzhetjük arra a helyre, ahol alkalmazni szeretnék. Ide viszont szükséges már valami tapasztalat, mert a pióca majd menekülni próbál és nagyon ritkán sikerülhet, hogy épp oda szívódjon rá, ahova azt mi szeretnénk. A kanálon lévő piócával manipulálnunk kell, irányítani a hüvelykujjunkal, sőtt néha a fejét kell nyomnunk az adott helyre, ezért kezdőknek a kémcső használatát ajánlom. A kémcső ne legyen túl mély, mert a piócánk belemászik, és ahelyett, hogy rászívódna az emberi testre, a kemcsőben fog mászkálni. E ok miatt jobb választás lehet egy fecskendő, melyről levágjuk azt a részt, ahova a tűt kell rászúrni, amivel egy kémcsőhöz hasonló edénykét kapunk, azzal a különbséggel, hogy dugattyút kapunk, mely segít az orvosi piócával való manipulálással. A fecskendőről levágott széleket elkell dolgozni, kisímítani, hogy a pácienshez rakva nesértse meg a bőrét.

A piócákat az ilyen előkészített fecskendőkbe rakjuk a kanálról, aztán a fecskendőt a levágott végével a bőrhöz tesszuk a kiválasztott helyre. Aztan a dugattyú kihúzása után enyhe nyomást hozunk létre és ezzel vérdús lesz a hely, amivel növeljük a piócanak rászívódásának esélyét. Mivel a fecskendőbe van zárva, nem tud kicsúszni és elmenekülni. Kezdők számára én ezt tartom az orvosi pióca alkamazás legegyszerűbb módjának, hogy sikeres legyen az orvosi pióca rászívódása és ráharapása.

Ami a módszert illeti, gyakran olvashat olyanról, hogy használjon csipeszt, de ha csipesszel megfogja a piócát a fej mögötti résznél, az állkapocs mögött, stresszet okozhatunk neki. Az orvosi pióca jobban fog harcolni az életéért, mint hogy harapjon és más életét hozza rendbe. Tehát a sok ilyen fajta tanács ellenére, a csipesz használatát saját tapasztalatok alapján nem ajánlom és ezek használatát számos hirudeterapeuta sem javasolja. Az orvosi piócának kényelmet kell biztosítani. Ha kémcsőbe vagy levágott fecskendőbe helyezi őt el, akkor nem keletkezik közvetlen kapcsolat közte és a terapeuta között. Az orvosi pióca a saját mozgásával halad a helyre a páciens bőrén. Emiatt a kémcső vagy a levágott fecskendő jobb választás mint a kanál, mert ha a piócát közvetlenül a kanálról alkalmazzuk és az ujjaink segítségével irányítjuk a helyükre, nyomást gyakorlunk rájuk és stresszt okozunk neki. A stressz hatása alatt az orvosi pióca nehezen harap.